8.5 C
Kaišiadorys
2024 / 10 / 18

Skirtumai tarp rudens ir pavasario šalnų: Kaip apsaugoti augalus?

Ar jau skaitėte?

Šalnos yra dažnas reiškinys pereinamuoju metų laiku, ypač pavasarį ir rudenį. Nors tiek rudeninės, tiek pavasarinės šalnos gali padaryti didelę žalą augalams, jų poveikis ir apsaugos būdai gali skirtis. Suprasdami šių šalnų skirtumus, galime efektyviau apsaugoti savo augalus ir išvengti nuostolių. Šiame straipsnyje aptarsime, kuo skiriasi šalnos rudenį ir pavasarį bei kaip tinkamai apsaugoti augalus nuo šių pavojingų oro sąlygų.

Šalnos pavasarį

Pavasarinės šalnos dažniausiai pasireiškia ankstyvą pavasarį, kai dienos jau būna šiltesnės, tačiau naktimis temperatūra gali nukristi žemiau nulio. Pavasarį gamta pradeda busti, todėl augalai, ypač jauni sodinukai, yra labai jautrūs staigiems temperatūros pokyčiams.

- Reklama -

Kaip apsaugoti lauko augalus nuo šalnų: Patarimai ir metodai


Pavasarinės ir rudeninės šalnos gali pakenkti augalams, tačiau tinkamai pasiruošus, jų poveikį galima sumažinti. Nuotrauka iš socialinių tinklų.

Pavasarį šalnos pavojingos dėl šių priežasčių:

  1. Jauni augalai ir ūgliai. Pavasarinės šalnos gali stipriai pažeisti ką tik pradėjusius augti augalus, kurie dar nėra įgiję atsparumo šaltam orui. Jauni ūgliai yra ypač jautrūs žemai temperatūrai, todėl gali greitai nušalti ar net mirti.

  2. Atgimstantys daugiamečiai augalai. Daugelis daugiamečių augalų pavasarį pradeda aktyviai augti. Šalnos gali pažeisti šiuos augalus, stabdydamos jų augimo procesą ir sukeldamos papildomų rūpesčių sodininkams.

    - Reklama -

Šalnos rudenį

Rudeninės šalnos, kita vertus, pasireiškia prieš prasidedant žiemai, kai temperatūra naktį pradeda reguliariai kristi žemiau nulio. Rudeninės šalnos laikomos pirmuoju ženklu, kad augalų vegetacijos sezonas baigiasi.

Rudens šalnos skiriasi nuo pavasario:

  1. Vegetacijos pabaiga. Daugelis augalų jau baigia savo augimo ciklą rudenį, todėl šalnos nėra tokios pavojingos brandiems augalams kaip pavasarį jauniems sodinukams. Tačiau vis tiek gali būti pažeidžiami vėlyvieji derliai, pvz., pomidorai ar cukinijos, taip pat dekoratyviniai augalai, kurie dar žydi.

  2. Rudeniniai paruošimo darbai. Rudens šalnos yra signalas, kad metas ruoštis žiemai. Tinkamai paruošus augalus, šalnos gali tapti natūraliu pasiruošimo procesu, o ne dideliu iššūkiu.

Kaip apsaugoti augalus nuo šalnų?

Norint išvengti neigiamo šalnų poveikio, svarbu taikyti skirtingas apsaugos priemones priklausomai nuo sezono. Nors rudens ir pavasario šalnos skiriasi, daugelis apsaugos metodų yra universalūs.

1. Augalų uždengimas

Vienas iš paprasčiausių būdų apsaugoti augalus nuo šalnų tiek pavasarį, tiek rudenį – uždengti juos specialiais audiniais, agroplėvele ar net senomis antklodėmis. Šie uždangalai padeda išlaikyti šilumą ir apsaugo nuo šalčio tiesioginio poveikio. Uždenkite augalus vakare, kai prognozuojama, kad naktį temperatūra nukris iki nulio ar žemiau.

2. Mulčiavimas

Mulčiavimas – tai procesas, kai aplink augalą dedamas organinių medžiagų sluoksnis (pvz., šiaudai, žievė, lapai), kuris padeda sulaikyti šilumą dirvoje. Tai ypač efektyvus metodas rudenį, kai norite apsaugoti šaknis ir paruošti augalus žiemai. Mulčias taip pat apsaugo nuo drėgmės praradimo, kuris gali būti pavojingas per šalnas.

3. Laistymas prieš šalną

Nors tai gali pasirodyti paradoksalu, laistymas prieš šalną gali padėti apsaugoti augalus. Drėgna dirva išlaiko daugiau šilumos nei sausa, todėl vakare prieš šalną verta palaistyti augalus. Tai sumažina šalčio poveikį šaknims ir dirvožemiui aplink augalą.

Rudeninės šalnos yra ženklas, kad metas ruošti augalus žiemai, naudojant mulčiavimą ir kitus apsaugos būdus. Nuotrauka iš socialinių tinklų.

4. Pasodinkite augalus tinkamose vietose

Norėdami apsaugoti augalus nuo šalnų, pasirinkite tinkamas sodinimo vietas. Venkite žemų vietų, kuriose oras linkęs kauptis ir kur šalnos dažniausiai būna stipresnės. Vietos šalia namo, tvoros ar kitų statinių dažnai būna šiltesnės ir gali suteikti papildomą apsaugą nuo šalnų.

5. Šiltnamių naudojimas

Pavasarį, kai šalnos vis dar kelia grėsmę jauniems sodinukams, šiltnamis gali būti puiki apsauga. Šiltnamiai padeda išlaikyti aukštesnę temperatūrą ir apsaugo augalus nuo staigių oro sąlygų pokyčių. Rudenį šiltnamiai taip pat gali būti naudojami ilgiau išlaikyti vėlyvą derlių ir apsaugoti augalus nuo ankstyvų šalnų.

6. Apsauga naudojant šildymo priemones

Kai kuriais atvejais, ypač kai prognozuojamos stiprios šalnos, galite apsvarstyti galimybę naudoti papildomus šildymo sprendimus. Sodo šildytuvai arba žibintai gali padėti išlaikyti šilumą aplink jautriausius augalus. Tai ypač svarbu pavasarį, kai jaunų sodinukų nušalimas gali visiškai sužlugdyti derlių.

Šalnų prognozių stebėjimas

Svarbiausia apsaugant augalus nuo šalnų – tai iš anksto žinoti, kada jos gali pasireikšti. Stebėkite orų prognozes ir atkreipkite dėmesį į naktines temperatūras. Jei naktį numatomas temperatūros kritimas iki nulio ar žemiau, laikas imtis apsaugos priemonių.

Pavasarį, kai dienos pradeda šilti, bet naktį vis dar gali būti šalta, ypatingai svarbu apsaugoti jaunus sodinukus ir neseniai pasodintus augalus. Rudenį taip pat reikia stebėti prognozes ir pasiruošti pirmosioms šalnoms, kad apsaugotumėte savo derlių ir dekoratyvinius augalus.

Nors šalnos pavasarį ir rudenį skiriasi savo poveikiu, tiek vienu, tiek kitu atveju augalus galima apsaugoti tinkamai pasiruošus. Pavasarį svarbu saugoti jaunus sodinukus, o rudenį – pratęsti derlių ir paruošti augalus žiemai. Uždenkite augalus, mulčiuokite dirvą, laistykite prieš šalnas ir pasirinkite tinkamas sodinimo vietas – tai pagrindiniai būdai, kaip apsaugoti augalus nuo neigiamo šalnų poveikio.

TOP naujienos

ORAI: Šiandien kai kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas

Šiandien kai kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Rytą ir vakare didesnėje šalies dalyje plikledis. Aukščiausia temperatūra nuo 3 laipsnio šalčio iki 2 šilumos. Gruodžio...

Svarbūs ryšio pokyčiai palies visus: kas keičiasi ir kokių veiksmų būtina imtis nedelsiant?

2024 m. Lietuvoje keisis telefonų kodai – skambinant įprastą „8“ numerio pradžioje netrukus pakeis „0“. Aida Lumbytė, „Tele2“ produkto vadovė, primena, kad skambinti naudojant...

Pareigingiausiems verslams – Baltasis sąrašas

Lietuvos metrologijos inspekcija (toliau – Inspekcija), atlikdama teisinę metrologinę priežiūrą, siekia užtikrinti, kad teisinio metrologinio reglamentavimo objektams priskirtos matavimo priemonės ir jų būklė bei...

Astrologinė prognozė spalio 17-ai, ketvirtadieniui

AVINAS. Būsite emociškai jautrūs, todėl jausitės nekaip, jei esate neįprastoje situacijoje ar dirbate neįprastą darbą. Labai jautriai reaguosite net į menkiausią nepasisekimą, nepalankumą. JAUTIS. Jums...

Ilgąjį savaitgalį aplinkosaugos pareigūnai, kaip įprasta dirbs 24/7

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, nors šalyje artėja ilgasis savaitgalis, aplinkosaugos pareigūnai, kaip įprastai dirbs aktyviu aplinkosauginės priežiūros režimu – 24 val. per parą. „Nors artėja ilgasis savaitgalis, tai mūsų darbo rėžimo nekeičia. Kaip įprastai, aplinkosaugininkai dirba ir...

Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus

Valstybinės kontrolės metu nustatyta, kad pastaraisiais metais rinkoje padaugėjo atvejų, kai prastesnės kokybės ar net netinkamas žmonių vartojimui alyvuogių aliejus buvo parduodamas kaip aukščiausios rūšies ypač tyras alyvuogių aliejus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS